قبیله کتابخوان
4- عملیات

قبیله کتابخوان

آقای دوستدار از فعالین حلقه‌ی میانی در توضیح فعالیت‌های خود در ایجاد گروه‌های کتاب‌خوانی برای ترویج کتاب و کتاب‌خوانی بیان می‌کنند:

مدل ما در ایجاد گروه‌های کتاب‌خوانی به این شکل است که ما ابتدا گروه‌هایی را پیدا می‌کنیم که به هر دلیلی دور هم جمع شده‌اند و آن‌ها را یک قبیله می‌نامیم. قبیله می‌تواند گروهی خانوادگی، فرمانده پایگاه و شورایش، معلمی همراه با دانش‌آموزانش و یا تعدادی دختر نوجوان هم‌محله‌ای باشد. وقتی قبیله تشکیل شد، یک نفر به‌عنوان سرگروه که ما به او رئیس قبیله می‌گوییم، مسئولیت قبیله را برعهده می‌گیرد. رئیس قبیله وظیفه دارد؛ گروه را فعال نگه‌دارد، احوال اعضاء را جویا شود، وقتی کسی گزارش می‌دهد از او تشکر کند و هم‌چنین دلیل کم‌کاری احتمالی اهالی قبیله را پیگیری نماید. در واقع نقش مدیریتی دارد. 

ما برای تکثیر و ترویج مدل قبیله کتاب‌خوان به چند شیوه عمل کردیم؛ یکی از روش‌ها تبلیغات بود. وقتی من چند تا از گزارش‌های قبیله خودم را استوری می‌کنم، یکی می‌پرسد جریان چیست؟ فعالیت را برایش توضیح می‌دهم و او هم علاقه‌مند می‌شود که قبیله تشکیل دهد. همین کار را بقیه قبایل و اعضای آن‌ها هم انجام می‌دهند.

در ادامه ما برای هر قبیله، در محلی که خودشان انتخاب می‌کنند، افتتاحیه برگزار می‌کنیم. مثلا، این محل برای قبیله خانوادگی می‌تواند، خانه‌ی اعضاء باشد. در مراسم افتتاحیه، هر قبیله برای خودش نامی انتخاب می‌کند. به‌عنوان مثال، قبیله آفتاب، قبیله ماه و... . ما نیز سعی می‌کنیم در مراسم‌شان شرکت نماییم، تشکیل قبیله را تبریک و در باب اهمیت کتاب‌خوانی با آن‌ها سخن بگوییم. سپس فعالیت رسمی قبلیه آغاز می‌شود و اعضاء با یکدیگر قرار می‌گذارند که روزانه حداقل ده تا بیست صفحه کتاب مطالعه کنند.

در حال حاضر، ما حدود ۵۰ قبیله داریم و هر قبیله به‌طور متوسط، شامل بیست عضو می‌شود. از همه اقشار مختلف جامعه نیز در میان مخاطب‌های ما دیده می‌شوند. برای مثال، خانم خانه‌دار، کاسب، بازاری، دانش‌آموز، دانشجو و ... . نکته جالب این‌که می‌توانم بگویم تعداد خانم‌ها بیشتر از آقایان است. 

 در گروه همه قبیله‌ها عضو هستم و فعالیت آن‌ها را رصد می‌کنم. البته اعضای همه قبیله‌ها من را نمی‌شناسند و دخالتی هم در مدیریت گروه ندارم. محور، رئیس قبیله است و ما فقط نقش تسهیلگر را ایفا می‌کنیم.
به‌عنوان مثال، اگر قبیله‌ای بخواهد اردوی فصلی برای اعضاء خود برگزار کند، ما ظرفیتی که داریم را به کمک‌شان می‌آوریم تا اردوی مناسب‌تری برگزار گردد یا اگر کتاب خاصی خواستند، می‌کوشیم، پیگیری و برایشان تامین کنیم و در اختیارشان بگذاریم.

این تجربه متعلق به طرح «قبیله کتابخوان» با 2 تجربه ثبت‌شده می‌باشد.
مشاهده طرح
مجری طرح:
تصویر آواتار دوستدار
آقای دوستدار
14 تجربه
شاید این تجربه‌ها هم به کارتان بیاید:
هیرمان، مغناطیس حاج قاسم هیرمان، مغناطیس حاج قاسم 4- عملیات
از دفتر راه با من تماس گرفتند و گفتند که ما می‌خواهیم خاطرات مردمی را از شهادت سردار سلیمانی گردآوری کنیم و در این...
کتاب، بستر آشنایی کتاب، بستر آشنایی 1- شناسایی
ما برای تکثیر و ترویج مدل قبیله کتاب‌خوان و شناسایی افرادی که علاقه‌مند به فعالیت در حوزه‌ی کتاب‌خوانی هستند به چند...
همه زیر یک پرچم همه زیر یک پرچم 4- عملیات
پس از شناسایی و فعال شدن بچه‌ها در محله‌های حاشیه‌ی شهر، فضای کار را طوری مدیریت می‌کنیم که دیگر بچه‌ها احساس کنند...
احیاء آداب و رسوم محلی زیارت احیاء آداب و رسوم محلی زیارت 2- اقناع‌سازی
سنت و رسمی در شهرمان بود که هر کسی به کربلا می‌رفت، خانواده‌ها جمع می‌شدند و برایش چاوشی می‌خواندند و مشایعت می‌کرد...
داوطلبین برپایی نور داوطلبین برپایی نور 1- شناسایی
برای گسترش جلسات قرآنی با مربیان قرآن، فرماندهان پایگاه‌ها صحبت می‌کردم آنها نیز طرح را در مسجد و مکان‌های دیگر تبل...
وکیل‌های شهرستان وکیل‌های شهرستان 1- شناسایی
جهت ایجاد و ترویج فرهنگ صلح و سازش، به سراغ وکیل‌های شهرستان می‌رفتم و از ایشان می‌خواستیم که برخی از پرونده‌های خو...
نشریه‌ی روستا نشریه‌ی روستا 2- اقناع‌سازی
برای روستای خود یک نشریه به چاپ رسانده بودیم، حالا از میان چند دَه روستای تابع شهرستان رُشتخوار، فقط روستای کریم‌آب...