نه به چشم و هم‌چشمی
4- عملیات

نه به چشم و هم‌چشمی

آقای غلامی از فعالین حلقه‌ی میانی در توضیح فعالیت‌های خود در شاخه‌ی «عملیات» این‌گونه بیان می‌کنند:

بانوان ما از آقایان فعال‌تر هستند و گام‌های موثری در اصلاح فرهنگ روستا برداشته‌اند. بانوان درخانواده‌ها نقش کلیدی‌تر و اثرگذارتری دارند. یکی از کارهای خوبی که با کمک آن‌ها انجام شد، حذف رسم بی‌پایه و اساس نشان‌دادن جهیزیه بود. رسم بود که هرکسی دخترش را عروس می‌کرد، تمام جهیزیه او را در خانه می‌چید تا خانم‌های روستا بروند و از آن‌ها بازدید کنند. این رسم موجب می‌شد که افراد مجبور شوند به خودشان فشار بیاورند و بیش از حد توان خود برای دخترشان جهیزیه تهیه‌کنند. همین موضوع باعث ایجاد چشم و هم‌چشمی در بین اهالی نیز شده‌بود.

ما فرهنگ‌سازی را از خودمان شروع کردیم. شخصا چون اعتقاد داشتم این کار غلط است و تبعات اجتماعی منفی به‌همراه دارد، وقتی نوبت به ازدواج خواهرم رسید، او را راضی کردم تا اولین نفری باشد که این رسم نادرست را کنار می‌گذارد. بعد همراه سایر دوستانی که با من هم‌عقیده بودند، سراغ فامیل‌های نزدیک خودمان و دوستانی که از ما حرف‌شنوی بیشتری داشـتند رفتیم.

بعلاوه در سال‌های اول تعدادی از زوج‌ها را پس از عروسی با هزینه خودمان به مشهد فرستادیم تا این رسم نیک میان مردم نهادینه شود. رفته‌رفته وقتی خانواده‌های روستا دیدند که فلانی و فلانی این کار را انجام‌داده‌اند، آن‌ها هم تن به این کار دادند و این سنت درست در روستا جریان پیدا کرد.

در بحث کمیت جهیزیه هم ما محاسبه‌ کردیم و دیدیم هر خانواده حدود ۱۷۰ قلم کالا برای جهاز می‌خرند که شاید۷۰ قلم آن هیچ‌گاه استفاده نمی‌شود و فقط برای چشم و هم‌چشمی و نشان‌دادن به مردم آن‌ها را تهیه می‌کنند. روی این قضیه هم کار کردیم تا بتوانیم خانواده‌ها را قانع کنیم تا فقط اقلام اساسی را برای دخترشان تهیه کنند. درحال حاضر حدود چهل قلم آن را حذف‌کرده‌ایم. با این کار خیلی‌ها برای تامین جهیزیه دیگر به وام نیاز ندارند و زیر بار قسط نمی‌روند و هرکس، تنها درحد توانش جهاز می‌خرد.

الان این فرهنگ رایجی شده است که خانواده‌ها به جای خرید اقلام غیرضروری جهیزیه و مراسم‌های بی‌اساس و بی‌نتیجه، پول آن را صرف کمک به تهیه مسکن جوان خود یا کمک به خرید زمین و تجهیزات برای کشت زعفران توسط او می‌کنند. همین مسائل را در بحث سیسمونی هم داشتیم. یعنی با خرید اقلام غیرضروری و نمایش آنها به دیگران مواجه بودیم که الحمدالله در این زمینه هم توانستیم مشکل را تا حدی حل کنیم.

این تجربه متعلق به طرح «فرهنگ‌سازی» با 6 تجربه ثبت‌شده می‌باشد.
مشاهده طرح
مجری طرح:
تصویر آواتار حسن غلامی
آقای حسن غلامی
26 تجربه
شاید این تجربه‌ها هم به کارتان بیاید:
شده، پس بازم می‌شه شده، پس بازم می‌شه 2- اقناع‌سازی
بعد از اجرای موفق طرح یکپارچه‌سازی زمین‌های کشاورزی و یک‌جا‌کشتی، تصمیم به اجرایی‌کردن مرحله دوم طرح؛ یعنی حذف محصو...
تدوین سند تدوین سند 4- عملیات
ما در نظر داشتیم برنامه‌ای مدون و یک نقشه پیشرفت جامع بنویسیم و افقی بیست ساله را برای روستا تدوین نماییم‌. همچنین...
حرمت نان و نمک حرمت نان و نمک 2- اقناع‌سازی
منطقه ما خیلی حساس است و مردم عملکرد ما را با دقت بالایی بررسی می‌کنند؛ اینکه از لحاظ اعتقادی در برخورد با پیروان د...
رویدادی برای اقناع رویدادی برای اقناع 2- اقناع‌سازی
ما طرح پاتوق محله‌ی سجاد را تا اینجا پیش بردیم که ظرفیت‌های محله را شناسایی و هر کدام را با توجه به استعداد و توانا...
از پشت میزت بیرون بیا از پشت میزت بیرون بیا 2- اقناع‌سازی
ما برای حل مشکلات محله سعی می‌کردیم نهادهای مربوطه را نیز درگیر کنیم تا آنها نیز پای کار بیایند و قدمی جهت رفاه حال...